Covid 19 i Afrika

14 Aug 2020
Det er vanskelig å få eksakt statistikk fra Afrika. Den Afrikanske Union melder på sine hjemmesider at det per 6. august er 1,055,964 smittede, og 23,582 døde av covid 19. WHO, samme dato, melder om 891,942 smittede og 16,669 døde. (Og over 10.000 av disse i Sør-Afrika). Uansett: Håndvask og fysisk avstand kan være utfordrende noen steder i Afrika. Dessuten sliter mange land i tillegg med sykdommer som malaria, AIDS, tuberkulose og kolera. Eksperter sier at en strategi basert på testing kan gjøre det mulig for afrikanske land å minimere nedstenging av samfunnet (slik som her hjemme i perioder), ettersom det er en vanskelig for fattige mennesker som lever på marginen å overleve uten å jobbe.

FN sier i et av sine scenarier at Afrika vil ha behov for 74 millioner testsett og 30.000 respiratorer i løpet av 2020. Det høres lite ut for et kontinent på 1,3 milliarder mennesker. WHO har bistått flere afrikanske land med å opprette laboratorier for COVID-19-testing. Landene selv har iverksatt reisebegrensninger, arrangementsnekt, skole- og grensestengninger. Samtidig har også kontinentet erfaring med å bekjempe ebola, noe som gjør at de er vante med å komme i gang med tiltak.

Men nå skjer smittespredningen raskere og raskere. I løpet av den andre uken i juni i år hadde Afrika passert 200 000 tilfeller totalt.  Det tok, ifølge WHO, 98 dager å registrere de første 100.000 tilfellene, men bare 18 dager for de påfølgende 100.000 nye tilfellene. Over halvparten av de rapporterte tilfellene er fra Sør-Afrika eller Egypt.  Antallet oversteg så plutselig en million innen 6. august, og fem land utgjør over 75% av de totale bekreftede tilfellene. Det dreier seg om Sør-Afrika, Egypt, Nigeria, Ghana og Algerie.

Ved å klikke på WHOs Afrika-desk sin hjemmeside kan en følge smittesituasjonen for en god del afrikanske land.

BBC har publisert en god analyse av i hvilken grad man kan stole på smittetallene i Afrika. Les den her

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − 3 =