Seks råd til humanitære organisasjoner i Nepal

07 May 2015
Innlegg fra styreleder Arnt Holte i Atlas-alliansen til de norske humanitære organisasjonene som jobber i Nepal. Publisert i Dagsavisen 31. april. Våre funksjonshemmede venner i Nepal er som andre rammet av jordskjelvet. Men mange av dem er ekstra hardt rammet, og de vil stå sist i enhver kø som gir tilgang til nødhjelp og gjenoppbygging. Les om Arnt Holtes seks råd om hva hjelpeorganisasjonene bør gjøre i den første fasen av krisen.

«Vi er i god behold, men vann og mat er snart slutt!» sier våre venner i Nepal. Det er rystende å høre hvordan våre funksjonshemmede venner, på like linje med mange, mange andre, rammes av jordskjelvet. Men de som har en funksjonsnedsettelse har ekstra utfordringer med å komme seg i sikkerhet.

Mange er avhengige av andre for å komme seg bort farlige steder, for å få tilgang på mat, vann og midlertidig husly. I slike situasjoner er det ofte de sterkeste som overlever. Dette kjenner vi fra jordskjelvet på Haiti i 2010 og fra Tsunamien i Japan i 2011. Fra disse nylige katastrofene vet vi også at mange i disse dager vil få skader som vil gi dem livsvarige funksjonsnedsettelser. I et fattig land som Nepal er dette utfordrende.

I Nepal har femten prosent av befolkningen en funksjonsnedsettelse – det betyr nesten fire millioner mennesker. De er ikke alltid synlige, og de har kanskje ikke mulighet til å ta seg til katastrofesenterne som nå settes opp. Vår appell til Børge Brende og de norske humanitære organisasjonene er derfor veldig kort og enkel:
– Spør lokalbefolkningen om de vet om funksjonshemmede i de utsatte områdene
– Pass på at funksjonshemmede også får tilgang på vann, mat og husly
– Spør om hvilke andre behov funksjonshemmede har akkurat nå
– Samarbeid med lokale grupper og organisasjoner av funksjonshemmede
– Samarbeid med internasjonale organisasjoner som arbeider for funksjonshemmede
– Be FN og de globale aktørene gjøre det de kan for å indentifisere og rapportere på hvordan funksjonshemmede blir ivaretatt i denne første fasen av krisen
Vi i Atlas-alliansen har et bredt samarbeid med funksjonshemmede i Nepal. De er redde og trenger vår støtte. Spør oss om kontakter i de rammede områdene – vi vil gjerne hjelpe dere å hjelpe!

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 8 =