Flyktning og funksjonshemmet – en beretning fra Bekaa-dalen i Libanon

18 Dec 2014
Libanon har tatt imot rundt 1,2 millioner flyktninger fra Syria. Rundt 23 % av disse har en funksjonshemning, i følge Handicap International. Til tross for dette er bare 1,2 % av flyktningene i Libanon registrert som funksjonshemmet. På oppdrag fra Atlas-alliansen reiste frilansjournalistene Torgrim Halvari og Andreas Ausland til Libanon i november. Oppdraget var å dokumente funksjonshemmedes situasjon. De kom hjem med sterke bilder i baggasjen.

Youtube-videoen “Flyktning og Funksjonshemmet – Disabled Refugees – ignored and forgotten?” gir et innblikk i situasjonen til mange flykninger er Bekaadalen.

Se videoen her: Flyktning og Funksjonshemmet – Disabled Refugees – ignored and forgotten?

– Det føltes som om jeg var en tigger. Jeg tigget og tigget, men det skjedde ingen ting. Jeg følte meg ydmyket. Til slutt ga jeg opp,» forteller moren til brødrene Zaid (16) og Ahmad (10) som begge sitter i rullestol. De er syriske flyktninger i Libanon og får verken legehjelp eller skolegang. Blant verdens flyktninger og internt fordrevne er funksjonshemmede spesielt sårbare. Møt Zaid og Ahmad i filmen.