Fra isolasjon til (nesten) fri utfoldelse

14 Nov 2016
- Før var jeg avhengig av folk til å komme meg rundt. Jeg gikk aldri alene. Nå beveger jeg meg rundt på egen hånd, og jeg har venner jeg kan være sammen med, forteller Delefina Massanga Jose (40). Hun er nettopp ferdig på mobilitetskurset for blinde som nylig er holdt i Uige i Angola. Kursholder er ANCAA, Blindeforbundet i Angola. To deltagere på kurset, som begge har blitt blinde som en konsekvens av ubehandlet stær, forteller sin historie.

Av Maren Fallet, bistandsrådgiver i Atlas-alliansen.

ANCAA er Norges Blindeforbunds partner i Angola.

Delefina Massanga Jose (40) har grønn stær, og har mistet synet totalt på det høyre øyet. På det venstre har hun en synsrest igjen.

Grønn stær gjør at cellene i øyet gradvis dør, og dersom det ikke behandles, ødelegges synsnerven. For 17 år siden begynte Delefina å merke at synet ble svekket. Etter seks år var det så ille at hun oppsøkte lege. Hun ble da behandlet av en kinesisk lege i Lobango, et distrikt i Uige provinsen. Behandlingen viste seg å være feil, og resultatet var en drastisk forverring av synet.

Før Delefina mistet synet, utdannet hun seg som sykepleier, men  måtte avslutte da synet ble for dårlig. I mange år satt hun hjemme. Hun var avhengig av søsteren for å komme seg til kirken på søndagene. Resten av tiden satt hun hjemme, isolert fra omverdenen.

– Jeg satt bare hjemme hele tiden. Mange sa dumme ting til meg, de så meg ikke som et menneske med verdi.

Så en dag hørte hun en mann på radio fortelle om en skole med tilbud til blinde. Denne mannen var også leder av ANCAAs fylkeslag i Uige. Delefina ba søsteren ta henne med dit. Hun troppet opp med identifikasjonspapirer og ba om å bli skrevet inn. Allerede samme år begynte hun på braille-kurs. Et år senere fullførte hun, og kunne fortsette på skolen for å lære andre fag.

Nå har hun også tatt kurs i orientering og mobilitet i regi av ANCAA.

– Før var jeg avhengig av folk til å komme meg rundt. Jeg gikk aldri alene. Nå beveger jeg meg rundt på egen hånd. Men jeg trenger fortsatt assistanse når jeg skal til kirken. Det er alt for langt til at jeg klarer å huske veien!

Delefina legger vekt på at det viktigste som har skjedd etter den dagen for tre år siden da hun hørte radioprogrammet, er at hun har har blitt del av et miljø, fått et fellesskap og sosialt samvær med andre mennesker.

Blindeforbundet har hatt en lege i Uige distrikt i snart tre år. Han er øyeekspert fra India og gir et tilbud som er en mangelvare for innbyggerne i Uige. Nå kommer folk helt fra den andre siden av grensen til Kongo for å få behandling. Delefina er en av dem som får behandling. Men det er kun smertelindring, synet hennes er det for sent å gjøre noe med.

– Kontakten med ANCAA har gjort at jeg fikk mot til å gjøre en forskjell for meg selv.

Angola
Deltagerne på kurs for økt mobilitet, arrangert av det nasjonale blindeforbundet i Angola, ble på kursets nest siste dag kastet ut i trafikken og måtte orientere seg ved hjelp av hvite stokker.

 

Diambo Alfonso Mendes (47)

Diambo ble blind som toåring. Moren trodde han var barn av havfruer, og ikke kunne bli kurert. Diambo ble derfor ikke tatt med til legen. Først i voksen alder oppsøkte han lege, men det var da for sent – synet kunne ikke reddes.

Diagnosen var grønn stær, og hadde han oppsøkt lege som barn kunne historien hans vært annerledes. Men når nerven understimuleres, blir synet til slutt ødelagt.

Til tross for synstapet, lærte Diambo seg å bruke machete og dyrket ulike vekster på jordlappen sin. I tillegg klatret han i palmer for å hente palmeolje. Men da kona fikk mulighet til å bake og selge brød i Uige by, valgte de å flytte dit. Dette har vist seg å være bedre business enn jordbruk. Men for Diambo har det vært vanskelig å finne lønnet arbeid. Nå arbeider han frivillig for baptistkirken.

– Jeg hørte først om ANCAA på et radioprogram i 2013. De hjalp meg med å registrere meg som blind slik at jeg kunne motta sosialstøtte. Nå har jeg også fått opplæring i å orientere meg rundt.  Det setter jeg stor pris på.

 

ANCAA = Associação Nacional de Cegos e Amblíopes de Angola (nasjonalt blindeforbund i Angola).

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =