La lyset skinne inn

21 Feb 2017
Hvordan synshemmede i Alwar, India, ble hjulpet til å leve selvstendig.

Det indiske blindeforbundet (All India Confederation of the Blind – AICB) som blir støttet av Norges Blindeforbund,  har hittil hjulpet over 1 560 menn og kvinner med synsnedsettelser i ti distrikter i India, med rehabilitering og økonomisk deltagelse. Den indiske avisa India Interior skriver 28. januar 2017 om hvordan AICB har hjulpet tre blinde til å leve selvstendige liv.

Til han var i 30-årene var synshemmede Manmohan fra Alwar-distriktet totalt avhengig av familien sin for omtrent alt. Han var for det meste hjemme, siden han ikke kunne bevege seg utenfor uten støtte. «Alle unngikk meg, med mindre jeg ba om en tjeneste. Så for det meste ble jeg sittende uvirksom i et hjørne, med et håp om at noen ville ta seg tida til å snakke til meg eller gjøre oppgavene mine.» Dette hører nå fortida til. Manmohan husker dagen da livet endret seg: «For over et tiår siden kom en feltarbeider fra All India Confederation of the Blind (AICB) til huset vårt og skjennet på meg for å sløve bort tida mi. Men hva kan en blind mann gjøre, svarte jeg skarpt tilbake. Du kan gjøre alt, svarte han, og så rett han hadde i det.»

Gjennom flere måneder med trening, der feltarbeideren tilbrakte timevis med ham hver dag, lærte Manmohan hvordan han kunne gå selv til markene sine og andre steder i landsbyen, utføre ærender selv og endelig dyrke sine egne avlinger. Nå har Manmohan en egen inntekt, som han ønsker å bruke på å sikre en god utdanning og et bedre liv for barna i familien.

Artikkelen forteller også om hvordan AICB har hjulpet Ravidutt Soni, som mistet synet i et forsøk på å redde faren fra et syreangrep av hans onkel i en tomtekrangel, og Santosh, som mistet synet på grunn av kopper da hun var fem. Ravidutt Soni har nå sin egen butikk, og Santosh er en viktig ressurs i familien. Resten av artikkelen kan leses på engelsk her.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 18 =