Lamahi Eye Hospital i Nepal åpnet

26 Jun 2014
En ny klinikk for grå-stær-operasjoner er åpnet i Nepal. Det gir mange unødvendig blinde synet tilbake.
Lamahi øyeklinikk i Nepal. Bygningen eren fire etasjers  nyoppusset murbygning med store vinduer.
Lamahi øyeklinikk i Nepal
Ved Lamahi øyesykehus er arbeidet godt i gang og flere pasienter har allerede fått behandlingen som gir dem synet tilbake.
Ved Lamahi øyesykehus er arbeidet godt i gang og flere pasienter har allerede fått behandlingen som gir dem synet tilbake.
Etter behandling. En eldre kvinne etter en grå-stær-operasjon på venstre øye.
Etter behandling. En eldre kvinne etter en grå-stær-operasjon på venstre øye.

– Det har vært en stor dag her i Lamahi. Mange pasienter har strømmet til i løpet av dagen for å få en gratis operasjon som gir dem synet tilbake, forteller Iversen.

Grå stær er den største årsaken til at mennesker lever i unødig blindhet. Hele 32 millioner mennesker har øyesykdommen som enkelt kan behandles med en operasjon. Uten en øyeoperasjon blir konsekvensen ofte at en ikke kan bidra til å skaffe familien mat. Mange føler seg derfor som en byrde for familien sin.

 

Populært tilbud hos lokalbefolkningen

Hver dag kommer flere hundre pasienter til Blindeforbundets øyesykehus i Nepal. De aller fleste har det til felles at de er rammet av øyesykdommen grå stær som har gjort det vanskelig å fungere i hverdagen. Heldigvis kan grå stær kureres med en enkel operasjon som tar fem minutter å utføre og som bare koster 250 kroner.

En øyeoperasjon som gir mennesker synet tilbake, kan derfor være nøkkelen til at den enkelte kan få seg en jobb og å kunne bidra til å skaffe familien mat. Slik tar mange mennesker et viktig steg ut av fattigdommen.

 

Norske givere sikrer fremtidig behandling

Blindeforbundet driver allerede to øyesykehus i Nepal, i samarbeid med partnerorganisasjon Nepal Netra Jyoti Sangh (National Society for comprehensive eye care). Likevel er behovet for operasjoner så stort at kapasiteten måtte økes for å ta køen av synshemmede unna. Derfor var det behov for å etablere et tredje sykehus, som ble bygd med støtte fra Norad og Atlas-alliansen og private givere. Det ble også en stor dag for Nepal Netra Jyoti Sangh, som er ansvarlig for all øyehelse i landet. Tidligere generalsekretær, Dr. R. P. Pokhrel, var også med på arrangementet og beskrev det nye øyesykehuset som en viktig gave for å utvikle det lokale øyehelsetilbudet i landet.

Sykehuset vil kunne gjennomføre 200 grå-stær-operasjoner daglig, når alt det medisinske utstyret er på plass. Fortsatt er det noe utstyr som mangler for at kapasiteten skal kunne utnyttes maksimalt, men stadig kommer det bidrag fra gode nordmenn som sørger for at sykehuset får på plass mer utstyr, for hver dag som går.

Nye Lamahi Øyesykehus er bygget med støtte fra norske givere. Sykehuset har som mål å utrydde unødig blindhet i nærområdet.


 

For mer informasjon, kontakt Eli Bjørnebråten i Norges Blindeforbund,
e-post: eli.bjornebraten@blindeforbundet.no

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − nine =