November 18, 2024

Nytt tilskudd til Atlas-alliansen: Norges Døveforbund

– Det er en glede å ønske Norges Døveforbund, NDF, hjertelig velkomne til Atlas-alliansen. NDF er en medlemsorganisasjon som representerer døve og hørselshemmedes rettigheter, og er et viktig tilskudd til alliansen. NDF har tidligere jobbet med bistand, og vi er veldig glade for at de igjen har valgt å satse på mer internasjonalt solidaritetsarbeid, sier Lilly Ann Elvestad, styreleder i Atlas-alliansen.

Et viktig prinsipp for Atlas-alliansens arbeid er “ingenting om oss uten oss”: Funksjonshemmede selv skal sitte i førersetet for egen utvikling. Dette er også et viktig prinsipp for døves rettighetskamp verden over. De neste årene skal Norges Døveforbund samarbeide med søsterorganisasjon CHAVITA i Tanzania for døve og hørselshemmedes rettigheter.  

For å få mer informasjon om Norges Døveforbunds ønske om å jobbe med internasjonalt solidaritetsarbeid og om partnerskapet med CHAVITA, tok vi kontakt med Petter Noddeland, generalsekretær i Norges Døveforbund.  

Atlas spør: Først og fremst, hjertelig velkommen tilbake til Atlas-alliansen!
Nå er det jo mange år siden sist NDF jobbet med bistandsprosjekter og lenge siden NDF var en del av Atlas-alliansen. Nå skal dere gjøre comeback. Hvordan føles det?

Tusen takk! Det føles utrolig meningsfylt å være tilbake. Vi har lenge hatt et ønske om å komme tilbake til en arena hvor vi kan bidra til internasjonal solidaritet og jobbe aktivt for døve og hørselshemmedes rettigheter globalt. Gjennom årene har vi sett at rettighetsarbeid for døve og hørselshemmede er mer relevant enn noen gang, både hjemme og ute. Å få sjansen til å samarbeide med Atlas-alliansen igjen betyr at vi kan bruke vår erfaring og kompetanse på en måte som virkelig kan gjøre en forskjell. Dette gir oss også en viktig mulighet til å bygge broer og lære av erfaringene til andre organisasjoner i alliansen, skriver Petter Noddeland i en epost til Atlas-alliansen.  

Hva er NDFs motivasjon for å starte opp igjen med internasjonalt solidaritetsarbeid – og hvorfor akkurat nå?

Motivasjonen vår springer ut fra et dypt engasjement for tegnspråk, døve og hørselshemmedes rettigheter. Vi vet at døve og hørselshemmede i mange land fortsatt står overfor store utfordringer som diskriminering, utestengelse og manglende tilgang til utdanning og helsetjenester. I Tanzania ser vi spesielt at døve og hørselshemmede kvinners rettigheter ofte står svakt, og vi ønsker å bidra til å styrke disse. Gjennom samarbeidet med Atlas-alliansen og CHAVITA, døveforbundet i Tanzania, kan vi være med på å støtte og styrke lokale døve og hørselshemmede, som har den nødvendige lokale kunnskapen og innsikten, slik at de selv kan lede arbeidet for endring, forteller Petter.  

 
Hvordan ble prosjektet deres til? Hva ønsker dere å oppnå gjennom samarbeidet med CHAVITA?

Prosjektet ble til gjennom en felles erkjennelse av at døve og hørselshemmede i Tanzania står overfor betydelige utfordringer når det gjelder grunnleggende rettigheter, som tilgang til utdanning, arbeidsliv og samfunnsdeltakelse. I dialogen med dem forsto vi at de var spesielt opptatt av tre saker: 1) Å styrke CRPD (FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne) i Tanzania, 2) Å styrke det tanzanianske tegnspråket, og 3) Å fremme døve og hørselshemmede kvinners rettigheter i landet. Dette er tre områder der vi i NDF har kompetanse og et sterkt ønske om å bidra. Vårt mål er at CHAVITA kan styrke sin rolle som forkjemper for døve og hørselshemmedes rettigheter i Tanzania. Sammen med CHAVITA ønsker vi å bygge en bærekraftig struktur som gir døve og hørselshemmede en sterkere stemme i sitt eget samfunn. Målet er at vi sammen kan bidra til varige endringer – med fokus på utdanning, tilgang til tolk og anerkjennelse av tegnspråk som et fullverdig språk, forklarer Petter.  

To representanter fra CHAVITA og fra Norges Døveforbund smiler til kameraet. Foto: CHAVITA

Hva ser NDF på som de største utfordringene for at rettighetene til døve og hørselshemmede blir oppfylt? Er det ulike utfordringer nasjonalt og internasjonalt/i det globale sør?    

De største utfordringene handler ofte om tilgang og anerkjennelse. Nasjonalt har vi kommet langt i Norge, men også her ser vi at det fortsatt er utfordringer, som tidlig tilgang til tegnspråk for døve og hørselshemmede barn, tilgang på tegnspråktolk og full deltakelse i arbeidslivet. Internasjonalt, og spesielt i det globale sør, er utfordringene større. Der mangler det ofte både politisk vilje og økonomiske ressurser for å sikre døve og hørselshemmedes tilgang til grunnleggende rettigheter som utdanning, helsetjenester og arbeidsmuligheter. Vi ser også at stigma og diskriminering fortsatt er utbredt. Ved å samarbeide med CHAVITA håper vi å bidra til både økt bevissthet og reell endring – slik at rettighetene til døve og hørselshemmede blir anerkjent og respektert i større grad, avslutter Petter.  

Representanter fra NDF og CHAVITA sitter sammen og følger med under en workshop i Zanzibar. Foto: NAD Zanzibar.
Tilbake